A headshot fotózás, amit magyarul általában portréfotózásnak vagy arckép készítésnek neveznek. A headshot fotózás célja általában az, hogy egy jól megkomponált, professzionális portrét készítsenek egy adott személyről, amelyet például színészek, modellként dolgozók, üzletemberek vagy más szakemberek használhatnak a saját profiljukon, önéletrajzukon vagy weboldalukon. A headshot fotózás egyik úttőrője Peter Hurley kiváló new yorki fotográfus, aki egyedi világítás technikát dolgozott ki és ezzel a klasszikus portré fotózáson túl egy új stílust alakított ki. A portré fotózás egyik ága tulajdonképpen a headshot fotózás, és ezeket a képeket használva az üzleti életben sikeresebbek lehetünk.
Ha headshot fotózást szeretnél, akkor érdemes keresned egy megbízható fotóst, aki speciális portréfotózási szolgáltatást kínál. Sok fotóstúdióban és szakembernél végeznek ilyen típusú fotózást, és sokan vállalnak stúdióban vagy kültéri portréfotózást is. A legjobb, ha olyan szakembert választasz, aki rendelkezik megfelelő tapasztalattal és referenciákkal a headshot fotózás területén, és aki segít neked az optimális ruha és a megfelelő helyszín kiválasztásában, valamint a fotózás során a megfelelő pózok és arckifejezésekben is segítségedre lesz.
Íme néhány portré fotózási tipp, amelyek segíthetnek abban, hogy minél jobb eredményt érj el. Tapasztalatom alapján, sok kísérlet, ráfordított idő, tapasztalat és kitartás kell ahhoz, hogy jó portré képek készüljenek.
A jó kapcsolat létrehozása a modellel nagyon fontos a portré fotózás során. Beszéljetek, kérdezd meg, hogyan érzi magát, és adj útmutatást a pózok, kifejezések stb. tekintetében.
A portré fotózás sok időt és türelmet igényel. Tervezd meg előre a fotózást, és készülj fel arra, hogy a modellnek időre van szüksége, hogy beleszokjon a fotózási folyamatba. A folyamatos beszélgetés, kommunikáció azt segíti, hogy a modell jobban érezze magát, ezáltal a képek is jobbak lesznek.
A portréfotók esetében fontos, hogy a modell szemére fókuszálj. A képen ez a legfontosabb rész, a szem éles legyen. Egy jó minőségű objektív és megfelelő fókusz használata javítja a kép minőségét.
Mindig kérj engedélyt, mielőtt a képét közzéteszed vagy felhasználod. Ez nem csak etikus, hanem jogi okokból is fontos.
Változtass az állásokon és a szögeken, hogy érdekesebb és változatosabb képeket készíts. Ugyanazt a beállítást próbáld meg messzebbről, közelebbről fotózni. Használj különböző gyújtótávolságú objektíveket és nézd meg, hasonlítsd össze az eredményt. ha már elég sok képet készítesz, akkor látni fogod a jobb eredményt, és a képeken is látszani fog.
A háttér nagyon fontos a portré fotózásban. A színek és minták segíthetnek a kép hangulatának és kontextusának megteremtésében. Van amikor az egyszínű háttér teljesen jól működik a képen. Az erős színek portré fotózásnál elviszik a figyelmet, ezt nem javaslom. A homogén színek, 1 vagy 2 szín a háttérben jó választás lehet. Milyen céllal készül a kép? Weboldalhoz, magán használatra, társkereső fórumra, üzleti profilhoz? Ezek mind fontos kérdések, mielőtt a fotózás elkezdődik, hogy kiválasszuk a megfelelő hátteret és ruházatot a képek elkészítéséhez.
A természetes fény sokkal jobb eredményt adhat, mint a műfény. Próbáld meg a modellt olyan helyen elhelyezni, ahol sok természetes fény van. Legjobb egy ablak mellet fotózni, itt megtudod figyelni a fény hogyan alakul az arcon és mi az, ami kiemelkedik, ami hangsúlyt kap, és ami eltűnik a képen. Ez egy nagyszerű tapasztalat, hogyan használd a fényt. A fotózáson bevethetsz derítőlapokat, amivel a fényt formálod a portré képen. A stúdió világítás is jó választás lehet, ez inkább business portré képeknél fontos, ahol a képek weboldalra vagy egy célzott hirdetéshez, cikkhez, reklámhoz készülnek.
A széles szögű képek segíthetnek abban, hogy a modellt és a környezetet egyaránt megmutassák, ami sokkal érdekesebb és változatosabb képeket eredményez. A 35 mm-el készült képek remek eredményt hoznak.
Az ételfotózás az egyik legnehezebb műfajok közé tartozik, mivel az étel sokféle módon kihívást jelenthet a fotózás során. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy minél jobb eredményt érj el, kiváló ételfotókat készíts.
A háttér nagyon fontos szerepet játszik az ételfotózásban. Válassz olyan hátteret, ami harmonizál az étellel és segít kiemelni azt. A színek megválasztása fontos, ne legyen túl élénk, mert az elviszi a figyelmet magáról az ételről. Fa, fém lapok és textilanyagokkal remek háttereket lehet készíteni. Próbálj ki több variációt, amiből kiválasztod a legjobbat. Használhatsz szabadtéri környezetet is, egy kinti asztal, egy fa árnyékában, egy faház mellett. Bárhol elkészítheted a jó képeket, a kreativitáson sok múlik.
A megfelelő megvilágítás elengedhetetlen az ételfotózásnál. Használj természetes fényt, vagy egy jó minőségű művilágítást, stúdió vakut, ledlámpát. Nagyon sok fényforrás létezik, amikkel az ételfotózás képeit tudod alakítani, fényelni. Kísérletezz különböző szögekkel, hogy megtaláld a legmegfelelőbbet.
Az ételfotózás során használj olyan kiegészítőket, eszközöket, terítéket, amelyek segítenek az étel prezentálásában és érdekesebbé teszik a képeket. Az evőeszközök színe, formája, mérete mind nagyon fontos, ha az összképet nézzük. Egy- egy apró kis kiegészítő sokat segít, ha tudod milyen hangulatot szeretnél megmutatni a kész fotókon. Az étel alkotó elemiből is tudsz választani. Miből készül az étel? A nyers zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket jó használni a fotókon. Ezek harmóniába vannak az étellel és remekül lehet velük komponálni. Természetes hangulatot teremtenek, a kép jobb lesz tőle.
Az étel tálalása nagyon fontos az ételfotózás során. Kísérletezz különböző tálalási technikákkal, és próbálj meg olyan ételeket készíteni, amelyek szépek és vonzóak a képeken.
Az étel természetes szépségét érdemes kiemelni, kerüld a túlzott szerkesztést és a színkorrekciókat. Ha nagyon szaturáltak a színek, és elütnek az eredetihez képest, akkor az nem lesz jó hatással a képekre, aki megnézi a képeket észreveszi, hogy valami nincs rendben a képen. Törekedj a természetességre, és arra, hogy a végeredmény hasonló legyen, amilyennek láttad az ételt, amikor elkészült. Érdemes kipróbálni, hogy az utómunka után, Photoshop vagy Lightroom szerkesztés után másnap újra ránézel a képekre, lehet hogy másképp fogod látni a színeket.
Az ételfotózásban a közelképek sokkal jobb eredményt adhatnak, mivel kiemelik az étel, élelmiszer részleteit és textúráját. Olyan részleteket is megtudsz mutatni a fotón, amit szabad szemmel nem vesznek észre az emberek. A közeli képekhez használj makró objektívet vagy közgyűrűt. Használj alacsonyabb rekesz értéket. Az alacsonyabb F-szám (nagyobb blende nyílás) segíthet abban, hogy a fókusz csak az ételen legyen, és a háttér elmosódjon.