Épület fotózás tippek

A minél jobb minőségű és költséghatékonyabb fotók elkészítése érdekében szeretném megosztani az épület fotózással kapcsolatos trükkjeimet. Íme a tippek:

  • A megfelelő időpont kiválasztása

Mivel az épületek fotózásakor nagy jelentőséggel bír a fotózás időpontjának megválasztása, így lehetőség szerint napközben, világosban történjen. A több természetes fénynek köszönhetően élénk, telített színek köszönnek majd vissza a képen. Ha tehetjük, nagyon borús, esős időjárás esetén inkább válasszunk más időpontot a fotózásra. Sokan kedvelik azokat a képeket, amelyek késő délután, napnyugta idején készülnek. Kétségtelen, hogy ilyenkor gyönyörű képek születhetnek. Figyelembe kell venni azonban egy fontos tényezőt: a késői időpontokban az árnyékok nagyon be tudják sötétíteni az épület egy részét, így kevésbé láthatóak a részletek. Figyeljünk arra is, hogy a közelben található fák és esetleges egyéb objektumok ne vessenek árnyékot az épületre. Érdemes a tervezésnél az időjárás-előrejelzést is figyelembe venni.

  • Az épület fotózás elmaradhatatlan sajátossága a felfedezés

Érdemes időt szánni rá és körbejárni az épület környezetét. Figyeljük meg, milyenek a fényviszonyok, milyen árnyékok formálódnak a házon és körülötte, hol tűnik fel fénybecsillanás, vagy hol kevés az épületre eső fény. Készítsünk néhány képet tesztelés céljából, melyeken látszik, hogyan változnak napközben a fényviszonyok.

Épület fotózás tippek • Birta Photo - Profi üzleti fotózás, portréfotózás, ingatlanfotózás
  • Ha kevés a fény, használjunk állványt!

Egy nap felkértek, hogy fényképezzek egy fényekkel gazdagon díszített üzletsort. Az ilyen típusú, illetve éjszakai vagy rossz fényviszonyok között történő fotózásoknak elengedhetetlen kelléke az állvány, ugyanis ha a megszokott módon, kézből fotózunk, a nem megfelelő (alacsony) fényviszony miatt hosszú zársebességgel készülnek a felvételek, ami bemozdult, életlen képeket eredményez. Megérte cipelni az állványt, hiszen segített a jó képélesség megtalálásában és a felvétel folyamatának egyszerűsítésében.

Épület fotózás tippek • Birta Photo - Profi üzleti fotózás, portréfotózás, ingatlanfotózás
  • Széles látószögű objektívek

Az épületfotózás szabályai közé tartozik a professzionális, nagy látószögű objektívek használata. Vannak helyzetek, amikor nagyobb szerepük van a fotózásban, mint magának a fényképezőgépnek. A fotós fő feladata, hogy jól tudjon mozogni az adott területen, a jó nézőpont megtalálásával, kiválasztásával lefedje a teljes környezetet. Érdemes nagy látószögű lencséket választani, melyek segítik az épület vizuális nagyítását, mindemellett használatuk is kényelmesebb. A nagy látószögű objektívvel készült képek ráadásul jóval vonzóbb megjelenést is adnak.

  •  Játék a perspektívával

Nemcsak szórakoztató dolog, de nagyon hasznos is a perspektívával való játék. Ha elegendő időt szánunk minél több lehetséges szög megtalálására, ahonnan fotózhatunk, olyan formákat, részleteket fedezhetünk fel az épületen, amit addig figyelmen kívül hagytunk. Sokszor hasznosabb az alapos szemlélődés, felfedezés, mint a túl sok kép készítése, ami csak helyet foglal és növeli a későbbi utómunka folyamatának idejét.

Kapcsolat - Ajánlatkérés

Van kérdésed? Írd meg nekünk! 
Vagy kérj ajánlatot, ha már tudod, mit szeretnél!
Kapcsolati űrlap (#1)

+36 30 308 8288

Elérhető: 9:00 – 19:00
© Birta Photo 2020-2024 - profi üzleti fotózás, portréfotózás, ingatlan fotózás, lakásfotózás, épületfotózás, tárgyfotózás, ételfotózás
camera linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram