Jégvirágos téli esküvő vs. álom-szerű tavaszi menyegző?

2019.01.18.Esküvői fotók, Esküvői helyszínek

Jégvirágos téli esküvő vs. álom-szerű tavaszi menyegző?

Évről évre egyre több pár választja a tél varázslatos hangulatát esküvője napjára – ám a legtöbben még mindig tartanak a hideg időjárástól… Pedig ha jól felkészültök, nem érhet meglepetés – ha pedig nem vagytok előrelátóak akár a tavaszi esküvőn is pórul járhattok!

A Városliget Rendezvény csapata csodálatos esküvői helyszíneinek köszönhetően számos téli- és nyári esküvő szervezésén is részt vett már, indoklásuk pedig Téged is segíthet a döntésben! Kezdjük a hagyományosabb vonallal és nézzünk rá, miért is választanak a legtöbben tavaszi/nyári esküvőt – illetve, hogy mi mindennel kell kalkulálnotok az időjárás miatt, ha biztosra akarok menni.

Tavasztól – kora őszig

Akik így időzítik a lakodalmukat, ők valószínűleg abban reménykednek, hogy egy vidám, napsütéses napon mondják majd ki az igent. Az idő ilyenkor még estefele is kellemesen meleg, tovább van világos, vagyis a kültéri ceremóniáknak is kifejezetten kedvező időszak. Ráadásul a filmvásznon is többnyire így ábrázolják a „tökéletes esküvőt”, így nem csoda, hogy a legtöbb menyasszony is erről álmodozik.

Rizikós időjárás

Amikor ez így meg tud valósulni az szuper és tökéletessé teheti a Nagy Napot. Ugyanakkor sajnos nem lehet előre kiszámítani nyáron sem, hogy vajon fog-e esni az eső, nem jön-e egy nagy vihar heves záporesővel és nagy széllökésekkel, vagy nem lesz-e füllesztő forróság már májusban… Fényképek szempontjából ugyan szinte mindegy milyen az idő, hisz egy jó fényképésznek a rossz idő sem akadály – sőt, igazán kreatív fotók készülhetnek egy-egy váratlan percben -, de más szempontokból nagy jelentősége lehet az időjárásnak.

A helyszínen sok múlik!

Persze nem állítjuk, hogy az időjárástól függ a nagy nap boldogsága, de ha igazán őszinték akarunk lenni, beláthatjuk, hogy sokat hozzá tud adni/vagy el tud venni a hangulathoz/hangulatból. Szerencsére azonban a gondos tervezés, átgondolt koncepció, és a megfontoltan választott helyszín sokat segíthet a fenti körülmények kivédésében.

Például, ha kinti esküvőt szeretnénk, érdemes olyan esküvő helyszínt választani, ahol van „B” opció rossz idő esetére, és erre előre el is lehet készíteni az „eső-tervet”. Ezért nagyon-nagyon hálás lehet a pár, ha a nagy napon elered az eső, mert tudják, hogy erre is felkészült a helyszín csapata és nekik nem kell izgulni a kinti vacsora vagy buli miatt.

Egy másik szempont az esküvő helyszín kiválasztásánál, a jó megközelíthetőség. Ha például zöld övezetben, a természet lágy ölén tervezzük a ceremóniát, és szép időben mentünk el megnézni, akkor az a legszebb arcát mutatta és joggal szerethettünk bele. De! Esőben, vagy akár ha az előző napokban esett az eső és a vidékies hangulat bájába nem fért bele az aszfaltozott út, akkor ott igen könnyen lehet dagonyázni a sárban…kocsiknak és csinos kiscipőknek egyaránt.

Szerencsére azért vannak olyan helyszínek, ahol nem kell ilyesmitől félni, és érdemes is erre odafigyelni. Ilyen a Városliget is, ahol a gyönyörű zöld környezet adott, de a megközelíthetősége is tökéletes – így eső esetén sem kell félnetek a dagonyától.

Verseny a dátumokért, szakemberekért

Egy másik fontos tényező, amit érdemes lehet figyelembe venni, az az ilyen dátumok népszerűsége.

Hiába vagytok maximálisan előrelátóak, és foglaljátok le akár egy évre előre a szakember gárdát – bárhol történetek balesetek. Ha pedig valaki akár betegség, akár más miatt kihullik a csapatból, azt bizony nyáron szinte lehetetlen pótolni, de legalábbis biztos, hogy kompromisszumos lesz a megoldás. Az esküvői fotós esetében is így van ez: míg az eredeti fotósotoknak akár hónapjai is voltak megismerni Titeket és vágyaitokat az egyedi, személyre szabott képek elkészítéséhez, addig egy „beugrós” fotósnak gyakran sokkal nehezebb dolga van.

A balesetek kivédeni ugyan nem lehet, a tavaszi/nyári/kora őszi menyasszonyoknak érdemes jó előre tervezni, és időben* felkeresni és lefoglalni a szolgáltatókat a választott dátumra. (* legalább 5-6 hónappal a dátum előtt)

A téli esküvők varázsa

A téli esküvők manapság egyre inkább divatba jönnek, de még mindig él a köztudatban a negatív képzettársítás. Mindenkinek az jut először eszébe, hogy „szegény menyasszony, biztos lefagy keze-lába a nap végére”. A komolyabb aggodalmaskodó rokonoknak még az is eszébe juthat, hogy ilyenkor milyen könnyű felfázni, vagy elkapni az influenzát az asztalszomszédjuktól. Bár ezek mind benne lehetnek a pakliban, mégsem olyan dolgok, amik ellen ne lehetne védekezni – vagy amitől nem kellene tartani akár egy tavaszi esküvőnél is.

 

Elegáns és stílusos

Vitathatatlan előnye a téli esküvőknek, hogy a hideg elleni védekezés eszközeiként előkerülnek a meleg szőrme sapkák, bundák, kézmelegítők. Ezek pedig olyan különleges eleganciát kölcsönözhetnek a lakodalmunknak, amit minden nyári menyasszony megirigyelhet. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, s mindenki a saját ízlése szerint válogathat a stílusosabbnál stílusosabb kiegészítők között.

Nem csak a kiegészítők terén, de a rendezvényhelyszín megjelenésén is sokat dobhat, ha sikerül kifognotok egy gyönyörű, behavazott napot. A jégvirágos csillogás nem csak elegáns és stílusos, de igazán egyedi is!

 

Egyedi esküvői fotók

A fotók szempontjából, mint fentebb is említettük szinte mindegy milyen az idő (a szélsőségektől eltekintve), de az mégis tagadhatatlan, hogy télen sokkal egyedibb, különlegesebb képek készíthetők – már csak azért is, mert ezek a ritkább esküvők. A hó és a jég csillogása varázslatos atmoszférát teremthet!

 

A helyszín itt is kulcsfontosságú

A pár és a násznép után a helyszín az, ami leginkább meghatározza az esküvő hangulatát. A kellemes környezet mindenkinek mást és mást jelenthet, de abban egyetérthetünk, hogy szeretnénk élvezni a téli táj szépségét, méghozzá úgy, hogy közben azért ne fagyjunk kockásra. 😊

Számos olyan helyszín található vidéken és Budapesten is, ami képes ezt megadni a téli esküvők híveinek. Hogy csak az előző példánál maradjunk, nem lehet elmenni amellett, hogy az ikonikus Városligeti Műjégpálya milyen varázslatos díszítőeleme lehet egy téli lakodalomnak.

 

Kényelmesebb és meghittebb

Mivel a téli dátumok még nem olyan felkapottak, nem kell olyan heves küzdelmeket folytatni a szolgáltatókért, kedvünkre válogathatunk a jobbnál jobb szakemberek között. Sokan nem is gondolnak erre, de a hideg idő miatt a kényesebb sütemények, dísztorták szállítása és tárolása is lényegesen egyszerűbb, ami jelentős könnyebbség – bár egy profin megszervezett esküvő esetén ez úgyis a catering szolgáltató feladata. A ruhaszalonokba is általában október környékén érkezik az új kollekció, amik közül nyugodtan válogathat a kedves menyasszony, valószínűleg több ruha lesz szabad és a próbatermek is csöndesebbek. (És persze az új kollekciós ruhák előnye, hogy nem is voltak még senki máson.)

Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy a karácsony előtti időszak az év legmeghittebb időszaka, s mikor máskor lehetne romantikusabb egy esküvő, mint a szeretet ünnepének időszakában?