Mire ügyelj, ha szabadtéri esküvőt szervezel?

2019.03.12.Esküvői fotók, Esküvői helyszínek

Kétség sem férhet hozzá, hogy a tavaszi-nyári időpontokban az esküvőszervezés terén a szabadtéri esküvői helyszínek a legkelendőbbek. A szikrázó napsütés, a természet romantikus hangulata káprázatossá varázsolhatják a Te esküvőd is, azonban nem árt néhány kérdést feltenned magadnak – és esküvőszerveződnek, választott helyszínednek is a Nagy Nap időpontjával kapcsolatban.

 A Zsidai Csoport budapesti rendezvényhelyszíneket üzemeltető csapata számos csodás esküvői helyszínt üzemeltet, így a legfontosabb kérdéseket az ő segítségével gyűjtöttük össze, hogy biztosan jól választhasd meg az időpontot és a helyszínt is!

Az egyik legfontosabb kérdés a szabadtéri esküvők esetén: van-e zártterű lehetőség eső esetére?

Minden lány csodás napsütésről álmodik esküvői napján, és a jól megválasztott időponttal sokat tehetünk annak érdekében, hogy teljesüljön is ez az álom. Sajnos azonban az időjárást még a legprofibb csapat sem tudja befolyásolni – de egy igazán profi csapattal fel tudsz készülni minden lehetőségre.

Hiába ragaszkodsz a jó időhöz, az időpont ebben az esetben nem rugalmas, „halasztásra” nem sok esélyed van – ezért mindenképp ügyelj rá, hogy a kiválasztott helyszínen legyen lehetőségetek „elbújni” az eső elöl, ha szükség lenne rá!

Az „eső-tervet” esküvőszerveződdel, a helyszínnel és más szolgáltatókkal is érdemes előre megterveznetek – de remélhetőleg sosem lesz rá szükség.

Lehet az esküvődből turistalátványosság?

Amennyiben szabadtéren szeretnéd tartani esküvőd – amely eseménynek legtöbbször helyszíne forgalmas, látványos helyen van – mindenképp fel kell készülnöd arra is, hogy esetleg mások, idegenek is megjelenhetnek a Nagy Napon.

Amennyiben nem zavar mások jelenléte, ezzel a ponttal nem is érdemes foglalkoznod, a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a legtöbb pár zártkörű rendezvényt szeretne a Nagy Napon. A tervezés első fázisában két lehetőséged van:

  • válassz egyből olyan helyszínt, amelynek szabadtéri része kerthelyiségként, zártkörűsíthetően áll rendelkezésedre! Erre kiváló választás például a Budai Vár egyik legromantikusabb hangulatú étterme, a Pierrot étterem.
  • ha nem ilyet álmodtál meg magadnak, akkor válassz olyan időpontot, amely kevésbé forgalmas a turisták körében!

Ha már beleszerettél a kiválasztott helyszínbe, és utólag gondolkodsz ezen, akkor sincs minden veszve: érdeklődd meg a helyszín szolgáltatójánál, hogy van-e lehetőség esetleg csökkenteni ennek kockázatát, például a helyszín lezárásával.

A szabadtéri helyszín és a catering – amire ügyelned kell!

Amennyiben nem egy zárt helyiséghez tartozó kerthelyiséget választasz esküvőd helyszíneként, hanem ténylegesen csak szabadtéri helyszínre tervezel (például tóparton, erdőben, stb) az több kérdést is felvet.

Természetesen egy jó catering szolgáltatónak mindenre van megoldása, és jó esetben ragaszkodni is fog egy-két dologhoz. Az ilyen helyszíneken ugyanis rendkívül fontos, hogy az eszközpark és a felkészültség kifejezetten a helyszínhez passzoljon. Vannak megoldások ugyanis, amik nem passzolnak: egy erdei esküvőn fine dining fogásokat felszolgálni például nem biztos, hogy jó ötlet.

Mindenképp ügyelj hát rá, hogy minden esküvőddel kapcsolatos szolgáltatód pontosan tisztában legyen a Nagy Nap körülményeivel, és ne fordulhasson elő olyan banális probléma, mint például egy hosszabbító hiánya, vagy a hűtőládák idő előtt leolvadása.

 

Hogy néz ki az esküvőhelyszíned a választott időpontban?

Az esküvőszervezés hosszú folyamat, a legtöbb esetben ha van rá lehetőség, legalább egy évvel az esküvő előtt érdemes elkezdeni. Egyrészt természetesen azért, hogy mindenre bőven legyen időd és ne fulladjon kapkodásba a szervezés, másrészt a helyszín kiválasztásában is fontos szerepet játszik az időpont!

Ha valóban szeretnél mindent kézben tartani, a kiválasztott esküvői helyszínt nézd meg abban az időszakban is, amikor várhatóan esküvőd tartod majd. Egy-egy helyszín megjelenésében az évszak sokat befolyásolhat: ami télen káprázatos csillogásba burkolózik, az lehet, hogy nyáron kopár – és ez fordítva is igaz lehet!