Ételfotózási tippek

Az ételfotózás az egyik legnehezebb műfajok közé tartozik, mivel az étel sokféle módon kihívást jelenthet a fotózás során. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy minél jobb eredményt érj el, kiváló ételfotókat készíts.

Válassz megfelelő hátteret

A háttér nagyon fontos szerepet játszik az ételfotózásban. Válassz olyan hátteret, ami harmonizál az étellel és segít kiemelni azt. A színek megválasztása fontos, ne legyen túl élénk, mert az elviszi a figyelmet magáról az ételről. Fa, fém lapok és textilanyagokkal remek háttereket lehet készíteni. Próbálj ki több variációt, amiből kiválasztod a legjobbat. Használhatsz szabadtéri környezetet is, egy kinti asztal, egy fa árnyékában, egy faház mellett. Bárhol elkészítheted a jó képeket, a kreativitáson sok múlik.

Használj megfelelő fényt

 A megfelelő megvilágítás elengedhetetlen az ételfotózásnál. Használj természetes fényt, vagy egy jó minőségű művilágítást, stúdió vakut, ledlámpát. Nagyon sok fényforrás létezik, amikkel az ételfotózás képeit tudod alakítani, fényelni. Kísérletezz különböző szögekkel, hogy megtaláld a legmegfelelőbbet.

Használj kiegészítőket

Az ételfotózás során használj olyan kiegészítőket, eszközöket, terítéket, amelyek segítenek az étel prezentálásában és érdekesebbé teszik a képeket. Az evőeszközök színe, formája, mérete mind nagyon fontos, ha az összképet nézzük. Egy- egy apró kis kiegészítő sokat segít, ha tudod milyen hangulatot szeretnél megmutatni a kész fotókon. Az étel alkotó elemiből is tudsz választani. Miből készül az étel? A nyers zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket jó használni a fotókon. Ezek harmóniába vannak az étellel és remekül lehet velük komponálni. Természetes hangulatot teremtenek, a kép jobb lesz tőle.

Használj tálalási technikákat

Az étel tálalása nagyon fontos az ételfotózás során. Kísérletezz különböző tálalási technikákkal, és próbálj meg olyan ételeket készíteni, amelyek szépek és vonzóak a képeken.

Kerüld a túlzott képszerkesztést

Az étel természetes szépségét érdemes kiemelni, kerüld a túlzott szerkesztést és a színkorrekciókat. Ha nagyon szaturáltak a színek, és elütnek az eredetihez képest, akkor az nem lesz jó hatással a képekre, aki megnézi a képeket észreveszi, hogy valami nincs rendben a képen. Törekedj a természetességre, és arra, hogy a végeredmény hasonló legyen, amilyennek láttad az ételt, amikor elkészült. Érdemes kipróbálni, hogy az utómunka után, Photoshop vagy Lightroom szerkesztés után másnap újra ránézel a képekre, lehet hogy másképp fogod látni a színeket.

Készíts közelképet

Az ételfotózásban a közelképek sokkal jobb eredményt adhatnak, mivel kiemelik az étel, élelmiszer részleteit és textúráját. Olyan részleteket is megtudsz mutatni a fotón, amit szabad szemmel nem vesznek észre az emberek. A közeli képekhez használj makró objektívet vagy közgyűrűt. Használj alacsonyabb rekesz értéket. Az alacsonyabb F-szám (nagyobb blende nyílás) segíthet abban, hogy a fókusz csak az ételen legyen, és a háttér elmosódjon.

Ezek a tippek segíthetnek abban, hogy sikeres portré fotózást végezz, de ne felejtsd el, hogy a legfontosabb az, hogy élvezd a folyamatot, és hagyd, hogy az eredmény magáért beszéljen!

Kapcsolat - Ajánlatkérés

Van kérdésed? Írd meg nekünk! 
Vagy kérj ajánlatot, ha már tudod, mit szeretnél!
Kapcsolati űrlap (#1)

+36 30 308 8288

Elérhető: 9:00 – 19:00
© Birta Photo 2020-2024 - profi üzleti fotózás, portréfotózás, ingatlan fotózás, lakásfotózás, épületfotózás, tárgyfotózás, ételfotózás
camera linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram